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How to Transfer and Use Benefits 
Submitting a Transfer Request 

 
 You must have at least 6 years of active duty service to transfer education benefits 

 You must commit to a 4 year service obligation from the date of application 
 

Submitting a Transfer Request Application 
 

1. Use your Common Access Card (CAC) or DoD Self-Service Logon (DS Logon) to sign in to the 
milConnect portal application: https://milconnect.dmdc.osd.mil/milconnect/. 

 
2. When the Benefits menu appears, choose Transfer of Education Benefits (TEB). 

 
 Your family members appear in the table under the List of Family Members section of 

the TEB page. The Relation column indicates any family member who is ineligible to 
receive transferred benefits. 

 
3. For each eligible family member you want to receive benefits, enter the number of months (0 to 

36) to transfer. 
 

 If you have never received VA education benefits you should have 36 months of benefits 
available to transfer. 

 If you previously received benefits under the Montgomery GI Bill (MGIB) and you wish to 
find out how many months of benefits you have remaining, you can call the VA at 1-888- 
442-4551. You may also view your remaining months of education benefits on the TEB 
web page. 

 If you used all of your benefits under the MGIB you may still receive up to 12 months of 
benefits under the Post-9/11 GI Bill. This is because the VA allows service members to 
receive up to 48 months of benefits under combined programs. 

 

4. To finish your request for approval: 
 

 Select the Post-9/11 GI Bill Chapter 33 radio button in the Select the educational 
program from which to transfer benefits section. 

 Select all the boxes in the Transferability of Education Benefits Acknowledgements 
section to indicate that you have read and understand each statement. 

 Click Submit Request. 
 

This sends your application to TEB Service Representatives at DCCPR for review and approval. 
If the submission is successful, a confirmation message appears and your application status 
shows as Submitted. 

 
For more details on working with the online request form, eligibility, and requirements, please 
Read The milConnect TEB General Overview. 

https://milconnect.dmdc.osd.mil/milconnect/
https://milconnect.dmdc.osd.mil/milconnect/help/milconnect.htm%23topics/transfer_of_education_benefits_teb.htm
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5. U.S. Public Health Service Commissioned Corps officers must complete the Transferability 
Commitment Form (PHS-7082-2) to acknowledge your additional service commitment. The form 
can be found in the Forms section of the CCMIS website at https://dcp.psc.gov/ccmis/ under 
Education Benefits.  

 

 Forms completed using the fillable format and signed with an electronic signature should 
be sent via email to phsdeersgibill@hhs.gov. 

 You can e-sign the form using your Common Access Card (CAC). 

 Printed forms must be signed and notarized.  The notary may sign in the CCHQ remarks 

section.  The hardcopy should be scanned and sent via email to phsdeersgibill@hhs.gov.     

 
The TEB Service Representative will review your milConnect TEB request and you will receive 
notification via email. 

 

After Submitting your Application 
 

Waiting for Approval 
 

To track the status of your request, return to the TEB page regularly. Depending on what you find, you 
might wish to read: 

 Why hasn’t the status of my TEB transfer request been updated? 
 What should I do if my transfer request status is Under Review? 
 Why was my TEB transfer request rejected? 

 

Once your TEB Service Representative approves your transfer request, the status shows as Request 
Approved and the approval Status Date will be set to the date the request was approved. Please allow 4 
to 6 weeks for processing. 

 

After your Request is Approved 
 

While the status is Request Approved, the TEB page shows your progress on your qualifying 
commitment: 

 

 Completed (green) 
 On track to complete (yellow) 
 Failed to complete (red) 

 
If you fail to complete your commitment, you may be subject to recoupment. 

 

Next Steps 
 

1. Have your family members apply to use their transferred benefits.  Complete guidance is 
posted on the U.S. Department of Veterans Affairs (DVA) website at 
https://www.va.gov/education/how-to-apply/.   Once the DVA matches your family 
member’s VA Form 22-1990E to your approved  transfer request, they will send the 
Certificates of Eligibility (COE). 

http://dcp.psc.gov/ccmis/PDF_docs/PHS-7082.pdf
https://dcp.psc.gov/ccmis/
http://dcp.psc.gov/CCMIS/forms/FORMS_education_benefits_m.aspx
http://dcp.psc.gov/CCMIS/forms/FORMS_education_benefits_m.aspx
mailto:phsdeersgibill@hhs.gov
mailto:phsdeersgibill@hhs.gov
https://milconnect.dmdc.osd.mil/milconnect/public/faq/Education_Benefits-About_Your_Education_Benefits/tebStatus
https://milconnect.dmdc.osd.mil/milconnect/public/faq/Education_Benefits-About_Your_Education_Benefits/tebPending
https://milconnect.dmdc.osd.mil/milconnect/public/faq/Education_Benefits-About_Your_Education_Benefits/tebRejected
https://milconnect.dmdc.osd.mil/milconnect/public/faq/Education_Benefits-About_Your_Education_Benefits/Recoupment
https://www.va.gov/education/how-to-apply/
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2. Have your family members provide their certificate of eligibility to the school. 
 

Your family members may not receive their certificate of eligibility from the DVA before they 
enroll in school. If so, they must ask the veterans certifying official at the school to submit to the 
DVA an enrollment certification for the academic term. 

 

3. The DVA sends tuition funds directly to the school. 
 

While Using Education Benefits 
 

To find out how long you have to use your benefits, please read: 
 

How long can my spouse and I use transferred benefits? How long can my children use them? 
 

About Stipends 
 

Children are eligible for the monthly living stipend and/or the books and supplies stipend while you are 
serving on active duty. 

 

While you are on active duty, your spouse is eligible for the books and supplies stipend, but not the 
monthly living stipend. That is because both you and your spouse are already receiving the Basic 
Allowance for Housing (BAH). 

 

If you are not currently serving on active duty, then both your spouse and children are eligible for the 
monthly living stipend and/or the books and supplies stipend. 

 

If you have questions or need additional information, please contact: PHS TEB Service Representative at 
phsdeersgibill@hhs.gov.  

https://milconnect.dmdc.osd.mil/milconnect/public/faq/Education_Benefits-About_Your_Education_Benefits/BenefitDuration
mailto:phsdeersgibill@hhs.gov

